Защо да изберем екскурзия в Пирот

Ако изберете екскурзия в Пирот ще можете да се потопите в една богата на история екскурзия , а в същото време ще можете да се забавявате незабравимо.
През 9 век Пирот е включен в състава на българската държава и споделя нейната съдба до падането ѝ под византийско и османско владичество. По време на Възраждането градът е един от центровете на българската църковно-просветна борба. При основаването на Българската екзархия градът е център на Нишавската епархия, която включва Пирот и Трън.

По време на екскрзия в Сърбия - Пирот можете да посетите - Суковският манастир , който се намира на 18 километра източно от град Пирот, на десния бряг на река Ерма край едноименното село Суково. Периодът на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. От малкото запазени сведения се знае, че е бил разрушаван няколко пъти, и че е бил изписан отново през 1606 година. Църквата, посветена на Успение Богородично, е построена в 1857 година. Има легендата която гласи, че е издигната от Сали бей от Пирот върху основите на стара църква в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Най-забележителна е фреската на Св. Богоридица - Утешителка, изобразена с ангелски крила. Източната стена на входа на храма е изписана със забележителната голяма сцена "Битката между доброто и злото."Заедно с обичайните канонични образи присъства лика на дявола, а св. Христофор е изобразен с кучешка глава.